Video

Viagem ao Invisível: Espaço, Experiência, Representação

Premi FAD Pensament i Crítica 2020

Premiats Vídeo projecte premiat

Valoració del jurat:

"Cada dia viatgem cap al desconegut. El llibre Viagem ao Invisível és una proposta de Pensament & Crítica que ens ofereix noves eines originals per redescobrir l’espai i la cultura arquitectònica en què vivim.
El jurat d’aquesta edició del Premi FAD va haver de debatre sobre les propostes rebudes en un moment de gran incertesa i dificultat, en què les bases consolidades de la nostra forma de vida en ple segle XXI s’han vist sacsejades i no s’albira un futur clar per a la societat. L’elecció de Viagem ao Invisível, entre un ampli conjunt de treballs tan estimulants i amb un enorme potencial crític i intel·lectual, reflecteix aquesta incertesa.
Viagem ao Invisível evoca el format dels llibres d’exploradors d’un món desconegut. En aquest treball, un col·lectiu d’autors articula punts de vista creuats, des de dins i fora de la disciplina, per reconstruir un paisatge i un territori subjectiu, tot cercant la novetat des de l’espontaneïtat de qui viatja. Encarna una postura ideològica, pel dret que exercim a llegir el món lluny de tot el que és preconcebut. Aquesta ambició de la novetat, d’allò que és inesperat, es materialitza en una xarxa original, on la investigació històrica interseca amb l’exploració de l’art, associant el rigor del projecte amb la subjectivitat de la imatge, contrastant la lectura antropològica amb la descripció geogràfica. Un mètode que explora com transmetre els resultats d’una cerca íntima i personal al públic en general, a través d’un projecte expositiu que divideix els límits entre allò que és real i allò que és imaginat, des de la complexitat del temps com a memòria i futur. És un treball que demostra que el coneixement es pot descobrir i construir a partir del que és desconegut: una contribució metodològica preciosa per imaginar maneres d’enfrontar-se a les incerteses de present.
Avui, amb aquest premi que per primera vegada s’anunciarà i celebrarà per teleconferència, amb la distància física i l’ansietat pel que ens depara el futur, l’arquitectura ha de continuar repensant els seus fonaments, els seus límits i la seva capacitat transformadora.
I esperem que aquest Premi de Pensament i Crítica a Viagem ao Invisível contribueixi a expandir el sentit de la construcció col·lectiva del coneixement, com també el seu potencial, que emanen de l’arquitectura contemporània. En moments d’incertesa com l’actual, l’arquitectura també és capaç de projectar les bases del pensament des d’allò que és invisible."

Autoria:

Luís Santiago Baptista, Maria Rita Pais

Editorial:

Purga

Premiats

Finalistes

Seleccionats