(ERA) MITGERA

Les parets mitgeres es solen situar entremitg de dues finques. Sovint, arran els canvis urbanístics o la falta de planificació, la mitgera queda mostrada a l’exterior de la construcció. Aquest projecte sorgeix a partir d’aquí: el desig de donar-li un ús a aquestes parets desaprofitades molt comunes del paisatge urbà barceloní.

La nostra proposta de disseny es basa en la creació d’una extensió que connecta l’habitatge actual amb aquestes mitgeres, on es converteix en un nou lloc per viure i conviure pels residents.

La proposta s’ha dissenyat tenint en compte els efectes de l’emergència climàtica i així mateix s’han aplicat sistemes regulables per habitar en consonància amb el clima d’una forma més sostenible. Aquesta extensió que proposem se separa en dues zones: VIURE i CONVIURE.

“VIURE” es tracta de la part de l’extensió que és privada i exclusivament accessible pels integrants de l’habitatge on es connecta, i es tracta d’un espai d’ús no definit addicional a l’apartament on els propietaris podran qualificar quin ús donar-li segons les mateixes necessitats.

“CONVIURE” és una zona comuna on es facilita els residents dels diferents habitatges relacionar-se i fer comunitat, el qual es pot accedir per les escales ja existents del bloc de pisos. Es tracta d’un espai obert on hi hem afegit un jardí vertical que uneix la terrassa superior i travessa tota aquesta part de la mitgera. La incorporació del jardí vertical, funciona com a una barrera natural contra l’exterior, i pot afavorir a la creació d’una façana interespècie, on conviurien no només humans i plantes, sinó també altres éssers vius com ocells, insectes… a més d’enriquir l’experiència sensitiva en aquest espai.

Els resultats obtinguts podrien ser extrapolables a altres edificis amb característiques similars, contribuint així amb la reducció del consum energètic a la ciutat i també la millora del benestar i la qualitat de vida dels habitants.

Autoría: Jinru Chen, Pilar Min-Ye Morlán Martínez, Ester Puig Català, Nil Rey Garcia

Profesor: Joan Maroto

BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny

Google Maps