Els PREMIS HABITÀCOLA, impulsats per ArquinFAD, van ser creats l’any 1987 amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre els nous marcs teòrics en els àmbits del disseny i de l’arquitectura, i debatre, conjuntament amb les escoles, solucions i punts de vista innovadors en relació amb els diferents temes d’interès social proposats a cada convocatòria.

Els PREMIS HABITÀCOLA són un concurs adreçat a estudiants l’objectiu del qual és difondre la importancia de la creativitat, el compromís social i el rigor professional entre els organismes i la població en general, donant suport i promovent noves iniciatives, nous plantejaments i nous talents emergents.

La temàtica escollida per a aquests premis sempre ha tractat aspectes rellevants per a la societat i ha abordat problemàtiques actuals sense resoldre. En aquesta edició, la temàtica atén l’enteniment i la representació de la relació que hi ha entre el conflicte i l’espai col·lectiu dels edificis d’habitatge.

Amb l’impuls d’aquests premis, ArquinFAD vol ajudar els estudiants a introduir-se i donar-se a conèixer en el món professional, ja que són ells els professionals del futur. En aquesta edició es compta amb la col·laboració del Disseny Hub Barcelona (http://www.dissenyhubbarcelona.cat) per als premis, la difusió i l’exposició dels treballs guanyadors, que formaran part del FADFest, Barcelona Design Festival 2015 (http://www.fadfest.cat)

Temàtica “Conflicte”

El conflicte és consubstancial a l’activitat humana en tots els seus estrats, l’individual, el col·lectiu i el públic. Sigui explícit o implícit, instant o constant, representa la manifestació de poder per alterar les circumstàncies. En l’espai col·lectiu dels edificis d’habitatge (aquell que discorre entre l’espai públic i el privat) també hi ha una cronologia conflictiva subjacent; freqüentment esdevé objecte d’alteracions sobtades, intencionals o no deliberades, amb ímpetu i força extraordinàries per transformar la seva naturalesa.

L’espai col·lectiu dels edificis d’habitatge és un lloc comú històricament difús per la seva relació amb la seguretat i la provisió destinada a la seva vigilància. Arquitectes i dissenyadors de tot tipus han jugat un paper determinant en la configuració d’ecosistemes que estimulen maneres de ser i estar-hi en relació amb d’altres. Actualment, en el context més ampli de la política espacial contemporània, la tecnología digital ha servit també com a mitjà per a noves formes de representació del conflicte en l’espai col·lectiu dels edificis d’habitatge de l’hàbitat urbà.

Per tal d’entendre millor aquesta la relació, els XXVII PREMIS HABITÀCOLA se centren en l’estudi i la comprensió del vincle que hi ha entre tecnologia, conflicte i configuració de l’espai col·lectiu dels edificis d’habitatge. L’objectiu és abordar el paper de l’arquitectura i el disseny en aquesta relació. Els XXVII PREMIS HABITÀCOLA fan una crida a les propostes d’acció i/o intervenció per transformar espais col·lectius dels edificis d’habitatge que es trobin sota condició conflictiva.