>>>>> ACTA DEL JURAT

ACTA DEL JURAT DELS PREMIS HABITÀCOLA XXV. PODER!

Reunit el 15 d’abril de 2013 a la seu del FAD, el jurat format per:

 Pepe Cortés (President del jurat), dissenyador

Miquel Molins, President de la Fundació Banc de Sabadell

Sònia Barroso, experta en ergonomía Hospital Clínic/ Escola Elisava

Roger Sansi, antropòleg, investigador Ramón y Cajal al Departament d’Antropologia a la Universitat de Barcelona

Iván Pomés (Secretari del jurat), vocal Arquinfad

 

A. El jurat dels XXV Premis Habitàcola escull com a FINALISTES:

 2.2 REFUGI 41 Per la seva proposta de recuperació d’un espai en desús i l’atenció al disseny dels elements de mobiliari.

2.9 MATCHBOX 8.20 Per l’enginy d’adaptar un element existent i proposar la desvinculació del lloc del poder respecte el lloc on s’ubica.

3.1 TODOS EN UN MISMO CAJÓN Per la capacitat de dotar d’un element identificador a una peça seriada que alhora que dona intimitat a l’espai d’activitat pot vincular-lo a una icona pública d’un lloc determinat.

3.2 MANDA HUEVOS Per la capacitat d’expressar gràficament un exabrupte.

5.1 ENQUADRA’T Per la capacitat de d’articular un espai públic obert alhora que es relaciona un espai interior amb una activitat exterior.

5.4 THE WHITE FACE Per la capacitat de posar de relleu la distància de les icones del poder respecte dels llocs on es prenen les decisions.

8.1 CONTROL-POWER. LOS CIRCUITOS DEL PODER Per la conjunció d’una metàfora clàssica, el far, amb una imatge contemporània, el llenguatge gràfic informàtic.

10.1 WHEEL STONE Per la selecció de materials i la cura en el disseny dels interiors.

11.2 DECIDIR/INFORMAR Per la força icònica de col·locar un registrador de l’opinió del poble davant del lloc on els investits de poder prendran una decisió.

11.5 CONCENTRACIÓ DE PODER Per la capacitat de convertir una decisió del poder en una litúrgia visual.

 

B. El jurat dels XXV Premis Habitàcola atorga el PREMI CASADECOR a:

 2.2 REIDEAR/ EINA, ESCOLA DE DISSENY I ART

Pel raonament teòric traduït en metàfora naïf executada amb atenció al detall.

 

C. El jurat dels XXV Premis Habitàcola atorga el PREMI VITRA a:

2.1 ENCUBADORA/ LLIURE Per la capacitat d’entendre el poder com un acte individual i personal i proposar una estratègia d’intimitat per a poder-lo exercir.

 

D. El jurat dels XXV Premis Habitàcola atorga el PREMI CENTRE EDUCATIU a:

 EINA, ESCOLA DE DISSENY I ART Per la qualitat de conjunt del treballs presentats.

 

E. Comentari del jurat/ Sònia Barroso

Agraïments a l’organització d’Habitàcola per haver-me convidat a participar com a jurat en aquests premis. Destacar l’aposta valenta que Habitàcola fa envers donar més importància al paper de la persona i la salut dins el disseny, incorporant a una professional que es dedica a garantir que els entorns (espais, objectes, informació) que es dissenyen contemplin criteris de seguretat, salut i usabilitat.

És a dir, el meu objectiu és que els espais tinguin les dimensions i distribució adequades, que els objectes que s’hagin d’agafar siguin ‘agafables’ i que la informació gràfica sigui comprensible i llegible sense haver de treure la lupa del bolso. Aquest seria l’objectiu. La meva fantasia (ergonòmica) seria que, quan es comença un projecte no es comencés dient ‘vaig a dissenyar un espai de 15 per 15 on posaré persones a debatre…’ si no diente ‘vaig a dissenyar un espai per persones que necessiten parlar, escoltar, aïllar-se i descansar a estones’. No faig una caixa i la omplo, ajunto persones amb necessitats i després faig la caixa a mida.

En aquest sentit, en els vostres treballs, la persona quan apareix ho fa d’una forma molt conceptual. Sí que hem vist una reflexió sobre les necessitats de les persones però, aquesta reflexió s’ha traduït d’una manera poc tangible. És una persona elàstica, de plastilina, amb un físic privilegiat que suporta qualsevol espai, entorn ambiental, mobiliari, etc. Hi ha pinzellades sobre les persones però, al meu entendre, manca una mica més d’intenció i d’atenció.

Som conscients de la dificultat que representa conjugar el disseny amb factors com la seguretat, ergonomia o sostenibilitat i tot el que es demana ara en un projecte però, tot i així, és un realitat  que aquests aspectes s’estan consolidant com a valors en alça en un mercat cada cop més escàs i exigent i les escoles i els professionals en són conscients. La dificultat, no pot ser una excusa per no intentar-ho. Estem al principi d’un camí que s’ha de recórrer, amb passes insegures a l’inici, que és on ens trobem.

Per últim felicitar Habitàcola per confiar en un jurat multidisciplinari capaç d’ajuntar diferents coneixements per fer una valoració més integral del disseny i avançar, els bons equips ja no són d’una sola disciplina, això fa que no et miris tant el melic i ampliïs l’angle de visió. Ja ni els metges fan tractaments ells sols, necessiten al seu costat un físic, un assistent social i fins i tot un expert en comunicació per explicar bé el que fan.

Moltes gràcies, ha estat una experiència molt gratificant, felicitats a tots els participants i especialment als guanyadors per l’ esforç.

 

F. Resum de dades

FINALISTES

<<< 2.2 REFUGI 41

<<< 2.9 MATCHBOX 8.20

<<< 3.1 TODOS EN UN MISMO CAJÓN

<<< 3.2 MANDA HUEVOS

<<< 5.1 ENQUADRA’T

<<< 5.4 THE WHITE FACE

<<< 8.1 CONTROL-POWER. LOS CIRCUITOS DEL PODER

<<< 10.1 WHEEL STONE

11.2 DECIDIR/INFORMAR

11.5 CONCENTRACIÓ DE PODER

 

PREMI CASADECOR

>>>REIDEAR

 

PREMI VITRA

>>>ENCUBADORA

 

PREMI CENTRE EDUCATIU

>>>>EINA, ESCOLA DE DISSENY I ART

 

Signat, Pepe Cortés (President del jurat)