XXIV PREMIS HABITÀCOLA. PRESENTACIÓ
Els PREMIS HABITÀCOLA, impulsats per Arquinfad, van ser creats el 1987 amb la finalitat de promoure la reflexió dels nous marcs teòrics en els àmbits del disseny i de l’arquitectura, i debatre, conjuntament amb les escoles, solucions i punts de vista innovadors en relació amb els diferents temes d’interès social proposats en cada convocatòria.

Els PREMIS HABITÀCOLA són un concurs adreçat a estudiants que té com a objectiu difondre la importància de la creativitat, el compromís social i la professionalitat entre les empreses, els organismes i la població en general, donant suport i promovent noves iniciatives, nous plantejaments i nous talents emergents.

La temàtica escollida per a aquests premis sempre ha tractat aspectes rellevants per a la societat i ha abordat problemàtiques sense resoldre i actuals.

Amb l’impuls d’aquests premis, Arquinfad vol ajudar els estudiants a introduir-se i donar-se a conèixer en el món professional i de l’empresa, ja que ells seran els professionals del futur.

 

TEMA
Els entorns urbans són destí de materials i energia, tots dos fonamentals perquè aquells funcionin com a sistemes complexos. Aquesta dinàmica està dirigida a solucionar les necessitats de les persones i a donar-los una qualitat de vida òptima. Però la realitat indica que aquest flux continu sembla tenir uns efectes que posen en perill la seva pròpia existència. D’una banda, aquesta entrada de materials i d’energia es presenta fonamentalment en una direcció única, que acaba en el mateix sistema urbà, el qual manté sota una pressió creixent la resta de sistemes de la Terra. Paradoxalment, aquests sistemes són els que nodreixen els entorns urbans dels elements fonamentals. D’altra banda, aquesta mateixa pressió també s’exerceix sobre els habitants, que van allunyant la seva forma de viure de la resta de sistemes vius del planeta i van perdent la seva capacitat d’actuar directament sobre el seu entorn immediat. Paradoxalment, aquí també tenim una reacció contrària a l’objectiu de l’entorn urbà respecte de les persones que l’habiten.

Confiem en la capacitat de l’entorn urbà per donar prou qualitat de vida i de relació a les persones. Partim de la premissa que la ciutat compacta és la més sostenible, la que pot ser més eficient en la gestió dels recursos necessaris per al seu funcionament. En aquesta direcció, defensem que sumar activitats, concentrar funcions i usos urbans en un espai delimitat és una opció per aconseguir un entorn urbà equilibrat amb l’entorn natural i que fomenti la relació entre les persones.

URBICULTA!, els XXIV PREMIS HABITÀCOLA, proposa una actuació amb elements vegetals per configurar un hort i reactivar un espai urbà. Reactivar primer un espai urbà infrautilitzat o que pot acollir més funcions de les que té assignades a l’actualitat: façanes, terrats, cobertes, patis d’illa, desalineacions de carrers… Reactivar també la sociabilitat entre les persones fomentant que aquesta actuació amb elements vegetals cridi a la participació dels habitants de la zona.

Es considera que la funció productiva de l’hort urbà i la seva capacitat de generar un lloc d’intercanvi i de relació entre persones el fan un sistema vegetal complex modèlic.

Per incentivar que els participants emmarquin les seves propostes seguint estratègies urbanes existents, es prendrà com a punt de partida l’estratègia de corredors verds urbans que l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona ha dissenyat per al Pla estratègic d’espais lliures de Barcelona.

Se suggereix com a emplaçament de la proposta qualsevol punt dins l’àmbit del corredor verd urbà Collserola-Ciutadella. Es podran situar les actuacions en un sol punt o es podrà proposar una actuació múltiple al llarg del corredor.

La proposta d’actuació ha d’aportar solucions tècniques, constructives, formals i de manteniment, amb una cura especial en la idoneïtat tant dels materials utilitzats com de les espècies vegetals escollides. Es valoraran els detalls constructius que la facin possible, així com també les solucions enginyoses que facin la proposta coherent quant a costos i mitjans. S’haurà de tenir una atenció especial en el reaprofitament dels recursos i en les millores dels sistemes climàtics existents a la mateixa àrea.

 

PARTICIPANTS
Els PREMIS HABITÀCOLA estan oberts a tots els estudiants de disseny i d’arquitectura que estiguin matriculats en alguna escola o centre universitari de l’Estat espanyol durant el curs 2011-2012, sigui a primer cicle, cicles superiors o postgraus.

Les propostes les pot presentar un sol estudiant o un grup de tres estudiants com a màxim. En el cas dels grups, un dels participants ha de ser estudiant en alguna escola de disseny o d’arquitectura, però la resta poden ser estudiants provinents de qualsevol altra disciplina (enginyeria, belles arts, disseny gràfic, jardineria…). L’objectiu és fomentar el treball en equip i facilitar l’aparició de propostes que ampliïn el front d’acostament al tema.

Amb l’objectiu d’obrir una via de comunicació tant amb propostes acadèmiques diferents com amb altres maneres de treballar, es crea una categoria especial en la qual es convida a participar-hi el Centro de Ciencias del Diseño y de la Construcción de la Universidad Autónoma de Aguascalientes (Mèxic).

 

COMPOSICIÓ DEL JURAT
Arquinfad, amb l’objectiu d’aconseguir una avaluació precisa i plural, configurarà un jurat format per:

President del jurat: Michèle Orliac, arquitecta i paisatgista
Cynthia Echave, arquitecta de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona
Teresa Galí-Izard, enginyera agrícola i paisatgista
Albert Sagrera, arquitecte especialitzat en sostenibilitat i estalvi energètic
Secretari del jurat: Joan Cuevas Pareras, arquitecte

 

CRITERIS DE VALORACIÓ
– Capacitat d’aportar noves propostes de millora quant a la funció, alternatives o complementàries a les ja existents.
– Idoneïtat de la implantació: elecció de l’emplaçament, qualitat de les solucions proposades en relació amb la seva eficiència, funció i capacitat d’adaptació.
– Adequació de les solucions constructives i els materials escollits a la proposta presentada i als criteris actuals d’eficiència energètica i sostenibilitat.
– Pel que fa a la plantació, és valorarà la proposta del suport (substrat, insolació…), la infraestructura de suport (subjecció, plantació, recol·lecció, reg…) i la gestió del sistema (usuari, vandalisme, instruccions…).