Trama’t

Trama’t sorgeix de la necessitat de recuperar uns sabers i valors, entorn l’artesania de les fibres naturals que han quedat oblidats avui en dia.

Aquesta tradició treballa amb la manipulació de fibres com el vímet, espart, bambú o salze; per a fer objectes d’ús quotidià, decoratius i estructures arquitectòniques.

Els artesans que s’hi dediquen disposen del millor escenari possible a la fira Trama’t, impulsada per la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya, ja que aporta un aire únic, personal i contemporani tant al producte com a l’experiència de comprar-lo, i on també els mateixos professionals del sector imparteixen tallers per donar a conèixer de primera mà aquesta tradició.

A partir d’una recerca extensa tant de l’actualitat com del passat, s’ha decidit emplaçar la fira a Tona, situat a la comarca d’Osona, ja que és un dels llocs de Catalunya on més s’havien cultivat i treballat les fibres naturals. A més, l’ecomuseu del blat del poble, Mas Colomer, visibilitza el valor dels productes fets amb aquesta tècnica, a través una àmplia exposició de cistells que es pot visitar encara avui en dia.

És per això, que la fira vol, tant reactivar els conreus i comerços de la zona com la difusió d’aquesta tradició artesana. La fira està composada per un conjunt de paradetes de muntatge fàcil i ràpid, lleugeres gràcies a la utilització de llistons de fusta, però fermes amb l’ajut d’un peu d’acer. Aquest llistons units creen un espai original, simple però vistós, i fan de l’espai un escenari tradicional i acollidor.

Un cop acabada l’estància de la fira, les paradetes es portaran fins l’ajuntament amb un carro amb diferents compartiments que faran la funció de magatzem de les peces estructurals i d’expositors dels productes dels comerciants durant l’event.

Google Maps