Rompecabezas

El projecte “Rompecabezas” neix de la necessitat d’introduir la naturalesa a Espai Aigua, un projecte d’escola lliure situat en l’antiga Escola Tres Fonts, en el Baix Guinardó de Barcelona. La filosofia de l’escola es tradueix en una metodologia experimental, en la qual preval el veritable aprenentatge, el mestre és un instrument d’orientació i el nen, per si mateix, descobreix i incorpora les seves experiències com a aprenentatge. La infraestructura on es desenvolupa aquest projecte educatiu manca d’espai verd, és per aquest motiu que els educadors i els nens cada divendres es desplacen al parc del Guinardó. Aquesta peculiaritat del projecte educatiu Espai Aigua, ubicada en zona urbana, versus el concepte que preval de les escoles lliures, de freqüent emplaçament en entorns naturals, ens porta a la realització del projecte.

Inspirant-nos en al naturalesa, especialment en el creixement i en els seus patrons, hem dissenyat dos jocs personalitzats a aquest tipus d’aprenentatge; el primer consisteix a formar diferents estructures d’arboris ( prenent com a referent estètic a Bruno Munari i al seu estudi sobre el creixement de les branques dels arboris a “Darwing a Tree”), gràcies a aquest joc els nens poden aprendre visualment el funcionament dels angles bàsics (matemàtiques).

El següent joc és un conjunt de peces que formen un Diagrama de Voronoi (estructura que recorda als fractals), aquest joc és versàtil i flexible ja que depenent de l’edat sentiran uns estímuls o altres que canviaran la manera de relacionar-se amb el joc.

La col·laboració amb el projecte educatiu Espai Aigua segueix en marxa, ja que desitgem continuar jugant i creant noves propostes inspirades en la naturalesa per aprendre a observar-la i apreciar allò que aquesta és capaç d’ensenyar-nos.

 

Google Maps