Poti-Pati: La natura al pati

Ens trobem a Tàrrega, capital de l’Urgell, província de Lleida. Caracteritzat per un clima continental, amb hiverns crus i estius secs i calurosos, la zona del pati pot resultar poc accessible en aquestes èpoques extremes de l’any.

En aquest projecte hem triat l’Escola Maria Mercè Marçal, situada a la mateixa Tàrrega. S’ubica als límits de la ciutat amb el camp; des del pati es pot apreciar els conreus que l’envolten així com la llera del riu Ondara.
La flora és un tret característic del paisatge que es vislumbra des de l’escola. Amb la nostra proposta s’ha introduit la natura al pati, tot i que s’han conservat elements que s’han cregut necessaris.
La gran protagonista d’aquest pati és la vegetació. Constantment present, però sempre en segon pla, és la que pot ser la guspira per a crear un joc, per a enfilar-s’hi, amagar-s’hi, observar atentament el seu comportament segons el temps i els nostres actes. La vegetació també proporciona ombra, jugant amb la fulla caduca o la fulla perenne, s’aconsegueixen refugis d’ombra a l’estiu i una major incidència del Sol a l’hivern.
Les estructures de joc són de formes senzilles i amb un recorregut obert a diferents possibilitats. La repetició d’aquests elements en diferents posicions i quantitat, juntament amb la vegetació, afavoreix la creació de joc lliure.
S’ha conservat la pista ja que és necessari un terreny ferm i pla per a realitzar activitats que en un altre tipus de sòl seria poc viable. El futbol, el bàsquet i altres jocs ja establerts, poden ser un element d’integració si se’n fa un ús allunyat de les diferències de gènere.

Autors: Laila Bouchadour Figuerola, Bryan Jowie Tolentino Lubina

ESDAP Tàrrega Ondara.  Seu de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya

Professors: Francesc Subirà, Eva M Gómez

 

Google Maps